Madeira - vilt og vakkert!





Å seile inn til Madeira er for oss en milepæl. Denne øya har vi tittet på i kartet når vi planla turen og sagt: "Tenk å komme seg dit for egen kjøl!" Lørdag kveld 22. oktober ankom vi Madeira, etter en dagsseilas fra naboøya Porto Santo.


Innseilinga til Funchal, Madeira
I havna i hovedstaden Funchal var det fullt så vi la oss på anker utenfor. Selv om vi bare kom fra naboøya Porto Santo er det full innsjekk på Madeira. Innsjekk betyr at Skipper`n må innom politiet og tollerne for å vise passene til mannskapet og dokumentasjon på båten. Dette må vi gjøre i alle nye land vi ankommer. Når vi forlater landet må vi sjekke ut, altså fortelle at nå reiser vi.
"Apekatt" i solnedgang


Etter et par dager og endel om og men, kom vi oss takket være Rafael (ansatt i marinaen) inn i marinaen i Funchal. Ankringsplassen var ikke topp, det var endel rulling i sjøen så vi var glad for å unnslippe. Planen var jo også å leie bil og kjøre rundt på øya og da var vi helt avhengig av å kunne legge igjen båten i marinaen mens vi var borte noen dager.


Minnesmerke for Nelson Mandela i havna i Funchal


Så var vi klare for sightseeing på Madeira! Med en litt "spennende" start riktignok... Navigatøren (Magnus) satte sin lit til google maps da vi skulle ta oss ut av Funchal. Joda, Google viste vei, sikkert den korteste - og bratteste! Gatene var så smale at selv Fiat Puntoen som vi hadde leid føltes bred. Brattere og brattere ble det, og puntoen slet med å komme seg opp. Tilslutt gikk det ikke lenger. Vi kom oss rett og slett ikke opp bakken! Hva nå da! Vi står midt i en bakke opp mot Monte, imot kommer det biler, sledekjørere (mer om de under). Det er så trangt at man knapt kan snu. Omsider, klarer vi å komme oss ned. Med frynsete nerver kjører Marianne tilbake til bilutleiefirmaet for å forhøre seg om dette er standarden på veiene på Maderia. Isåfall parkeres bilen! Med et gisp (etterfulgt av en liten latter) forteller utleiedamen at vi har forsøkt oss på en av de bratteste bakkene i Funchal. Hun gir oss tips om en ny rute og avgårde er vi. Puh!


Ned fra utkikkspunktet Monte, som man kan ta gondolbane til, tilbys det sledetur ned et par km. Vistnok en tradisjonell måt å komme seg ned de bratte bakkene ned fra fjellet til byen. Disse møtte vi på vår kjøretur i galematias bakkene opp mot Monte.



På tur opp til Monte på den tryggeste måten, med gondolheisen. Bratteste delen av Funchal. 

Bratte klipper som stuper ned i havet preger Madeira



Det er mange fine utkikkspunkter langsmed veien. Utmerkede piknik steder!

Matpause!

Det er godt tilrettelagt for fotturer på Madeira. Skilt viser hvor turene starter og de er godt merket underveis. Det finnes turer av ulik vanskelighetsgrad og lengde. Alt fra 1 km til turer på et par mil.  Mange av turene går langs levadas som er menneskeskapte vannkanaler som skal lede regnvann til jordbruksområdene. Man begynte å bygge disse vannveiene allerede på 1500-tallet. 

Vandrevei langs en Levada
Restauranten på Madeira med den beste utsikten!

Madeira er en vulkansk øy. Hele øya er veldig grønn og frodig, men det er likevel et skille på øst - og vestsiden av øya. Østsiden er preget av bratte fjell hvor det høyeste er Pico do Areeiro på 1818moh. Det går bilvei helt fram til toppen. På vestsiden kan man kjøre over et et  platå som ligger på ca 1500 moh. Det er fasinerende å kjøre bil på Madeira fordi veiene er så svingete og smale mange steder. Det er spredt bebyggelse på øya som har ca 200 000 innbyggere. Mange steder klorer husene seg fast i bratte fjellsider. Vi har sette mange rare boplasser langs norskekysten av typen "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", men det er jammen litt av den sorten her også. 




I byen Porto Moniz (på nordvest kysten) finnes det klippebassenger. Siden det ikke finnes noen naturlige sandstrender på Madeira er det begrenset med bademuligheter. Her går det derimot ann å bade!






Ponta do Pargo



På det vestligste punktet på øya. Ponta do Pargo, får man god utsikt!

Været på Madeira er uforutsigbart og det regner mye og intenst. I 2010 ble hovedstaden Funchal rammet av en alvorlig flom hvor mange omkom. Marinaen hvor vi ligger ble blant annet vasket ut i havet. I etterkant har man forsterket elveløpene hvor vannet skal renne. Under dette arbeidet oppdaget man gamle ruiner fra Sao Filipe fortet som ble bygget i 1527.  





Elveløpet ble også forsterket for å tåle kraftige vannmasser. 




Mens vi har vært her har det regnet av og på hele tiden. Men skyene kan også ligge tungt over fjellene hele dagen uten å nå byen Funchal. 

Her vokser det bananer i parken! Annen frukt og grønnsaker finnes også, blant annet gresskar, epler, pærer, sitroner, lime. 



Ut i fra fiskeutstyret å dømme fisker man ikke etter småfisk her...



En liten film fra madeira: 


I dag, mandag 29. oktober, setter vi kursen videre sørover mot Kanariøyene og øya La Graciosa. Vi regner med å bruke et par døgn på turen over. Vi merker at høsten har kommet og værvinduene med "passelig seilvind" er kortere. Det ligger et par øyer mellom Madeira og Kanariøyene som vi håper å kunne besøke underveis. Hvis været vil!